Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta z bananami"
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 158
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 98
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2272
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 158
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 98
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2272
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 210 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,6 g/Węglowodany 31 g
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest gęsta, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy. Delikatnie, łyżką, łączymy z masą jajeczną. Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170oC. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Masa: Z zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki. Do reszty wsypujemy śmietanki śnieżki. Ubijamy. W odlanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, mieszając. Letnią żelatynę wlewamy do masy, ubijamy mikserem.
Ze schłodzonego ciasta wydrążamy środek. Na spodzie ciasta układamy pokrojone w plasterki banany. Na banany wykładamy masę tak, aby utworzyła kopczyk. Wydrążone ciasto drobno kruszymy i mieszamy z gorzką czekoladą. Kruszonką posypujemy ciasto. Kopiec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Źródło: Rewia