Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Truskawkowy tort z migdałami"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 753
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424915
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10684
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 753
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424915
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10684
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
<strong>:</strong>
Rozbij jajka, oddzielając żółtka. Miękkie masło utrzyj z jedną trzecią cukru kryształu. Dodawaj stopniowo żółtka i mieszaj.
Z reszty cukru i białek ubij sztywną pianę. Wymieszaj w misie mielone migdały z mączką kokosową i posiekaną drobno czekoladą. Do kremu z żółtek na zmianę powoli dodawaj pianę z białek i sypką mieszankę.
Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy.
Piecz tort w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C ok. 35 minut. Przez chwilę studź ciasto w formie, potem wyjmij je i całkowicie wystudź.
Zetnij wierzch tortu tak, aby go wyrównać. Następnie owiń wokół niego pas z folii aluminiowej, formując wyższą krawędź. Na ciasto wyłóż i rozsmaruj marmoladę i rozłóż na nim oczyszczone i pokrojone na połówki (lub mniejsze kawałki) truskawki. Owoce zalej tężejącą galaretką.
Wstaw tort do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmij folię i rozprowadź na torcie sztywną ubitą śmietankę. Udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł, kalorie: porcja 473 kcalŹródło: Na żywo