Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Warstwowy deser z jabłkami to jeden z tych smakołyków, które uwielbiam przede wszystkim za to, że jest łatwy, szybki, nie za słodki i apetycznie wygląda :) Jeśli chcemy zaserwować taki deser gościom, możemy przygotować go wcześniej i wstawić do lodówki ( osobiście taka wersja odpowiada mi bardziej ), ale jeśli nie mamy zbyt dużo czasu to na ciepło też jest wspaniały :) A dodatkowo w zależności od sezonu owocowego, możemy bawić się kolorami, mieszać różne owoce i układać je w jakiej tylko kolejności zechcemy :)
wysoka szklanka lub pucharek
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5579
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 765
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5579
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 765
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Składniki
Do garnuszka wlej połowę mleka, drugą dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i cukrem( najlepiej mikserem) Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej do niego pozostałą część i energicznie mieszając gotuj aż budyń stanie się gęsty. Jeśli powstały grudki można rozbić je mikserem.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Z pomarańczy usuń całą białą część (jest gorzka) i również pokrój w kostkę. Owoce przełóż na patelnię, posyp cukrem, cynamonem i chwilkę podsmaż (ok 7-10 min)
Do wysokiej szklanki pokrusz kilka ciasteczek, następnie wyłóż warstwę budyniu i jabłek. Kolejne warstwy układaj w podobny sposób, aż cała szklanka będzie wypełniona. Wierzch posyp pokruszonymi ciastkami. Można również polać polewą czekoladową