Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno.
Spód do ciasta:
Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.
Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa z jogurtów:
Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować).
Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody.
Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja.
Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.
Masa z truskawek:
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek.
Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.
Jednymi z najstarszych na świecie produktów mleczarskich są napoje fermentowa...
Odsłon: 1084
Choć nieco kaloryczny, to bardzo smaczny deserek do skonsumowania w chłodne,...
Odsłon: 1804
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3429
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10290
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3219
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 16
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3429
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10290
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3219
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 16
Składniki
Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa z jogurtów: Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować). Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja. Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.
Masa z truskawek: Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 69
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 27