Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno.
Spód do ciasta:
Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.
Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa z jogurtów:
Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować).
Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody.
Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja.
Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.
Masa z truskawek:
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek.
Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10192
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10192
Składniki
Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa z jogurtów: Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować). Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja. Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.
Masa z truskawek: Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Desery
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Desery
Ciasto bananowe z czekoladą i kruszonką
Desery
Parowańce z wiśniami i cynamonem (Pampuchy)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Doskonały przepis dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą spędzać długi...
Odsłon: 123
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Błyskawiczne ciasto z mikrofali to idealna propozycja dla niespodziewanych go...
Odsłon: 72