Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche rurki z kremem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę. Zagnieć. Chłodź godzinę.
Rozwałkuj ciasto cienko i podziel na kwadraty. Owiń posmarowane masłem formy do rurek. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj masę i gotuj jak budyń do zgęstnienia. Zmiksuj i wystudź. Rozbij masło i powoli dodawaj do niego masę. Schłodzonym kremem napełnij rurki.
Żeby się nie zwarzył
kremu muszą mieć tę samą temperaturę. Najlepiej, by była pokojowa. Dlatego masło należy parę godzin wcześniej wyjąć z lodówki. Zawsze dodawaj budyń do masła, nigdy odwrotnie. Inaczej krem może się zwarzyć. Wstaw go do lodówki. Widzisz, że zaczyna się warzyć? Schłodź go. Trzymaj w lodówce 30 minut, Miksuj na najwyższych obrotach.Źródło: Takie jest życie