Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morelowe babki mięciutkie z dodatkiem drożdży"
Moja córa uwielbia banany pod każdą postacią, dlatego staram się wymyślać róż...
Odsłon: 13824
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3699
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3699
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Składniki
Morele sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, poprzekrawaj na połowy i wyjmij z nich pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, dołóż tłuszcz w kawałkach i razem posiekaj. Dodaj drożdże roztarte z łyżką cukru, pozostały cukier, cukier waniliowy i zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt twarde (to zależy od wilgotności mąki), dodaj trochę kwaśnej śmietany i jeszcze raz starannie zagnieć.
Podziel ciasto na tyle części, ile masz małych misek żaroodpornych. Miski wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Porozkładaj do nich ciasto. Na wierzchu ułóż połówki moreli wypukłą stroną do góry.
Piecz w 180°C około 30 minut.
Babki powinny mieć ładny, złocisty kolor. Zostaw je w miskach do wystygnięcia i dopiero wyjmij. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
! Taka babkę można też upiec w jednej, dużej tortownicy i podawać pokrojoną w trójkąty. Morele możesz zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami (oczywiście bez skórki).
ok. 50 minut • Porcja 365 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 8 porcjiŹródło: Kobieta i życie
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z 1 jajka
Desery
Babka kakaowa z serową wkładką.
Desery
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Ciasto z 1 jajka
Zostało ci tylko 1 jajko w lodówce i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Przyg...
Odsłon: 2183
Babka kakaowa z serową wkładką.
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Ba...
Odsłon: 536