Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Półkruche ze śliwkami"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 167
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 285
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 167
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 285
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Składniki
20 dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz i zagnieć półkruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przebierz śliwki, opłucz je pod bieżącą wodą, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Wydrylowane śliwki ułóż na sicie i pozostaw do ocieknięcia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż przygotowane połówki śliwek.
Pozostałe ciasto zagnieć z resztą masła i cukru. Kruszonką posyp wierzch placka. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-45 minut w temp. 180 st. Podawaj na ciepło (np. z lodami) lub po przestudzeniu.
Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 80 grŹródło: Świat kobiety