Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa z wiśniami

Rolada czekoladowa z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 607

:)

Składniki

  • 5 jajek
  • 9 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 4 dag kakao
  • łyżka oleju
  • 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Doda przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.

  2. Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.

  3. Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.

  4. Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń