Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z żurawiną i marcepanem

Strucla z żurawiną i marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Strucla z żurawiną i marcepanem"

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 35 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki likieru morelowego
  • po 20 dag marcepana i różnych orzechów
  • mąka do stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem i odstaw na kilkanaście minut. Marcepan zagnieć, uformuj z niego grubszy wałeczek.

  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dodaj 15 dag masła, cukier, cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Domieszaj orzechy i żurawinę.

  3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Z ciasta uformuj gruby placek. Ułóż na nim wałeczek z marcepana. Zwiń, formując zgrabną struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C Piecz około 70 minut.

  4. Resztę masła stop. Struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła, a potem oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń