Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla z żurawiną i marcepanem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 116
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 116
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem i odstaw na kilkanaście minut. Marcepan zagnieć, uformuj z niego grubszy wałeczek.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dodaj 15 dag masła, cukier, cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Domieszaj orzechy i żurawinę.
Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Z ciasta uformuj gruby placek. Ułóż na nim wałeczek z marcepana. Zwiń, formując zgrabną struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C Piecz około 70 minut.
Resztę masła stop. Struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła, a potem oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.Źródło: Naj