Do góry

Desery Przepis na:

Tort porzeczkowo-borówkowy

Tort porzeczkowo-borówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 1060

Klasyczny tort biszkoptowy z bita śmietaną oraz frużeliną z czerwonej porzeczki.

Składniki

  • mąka pszenna 180 g
  • mąka ziemniaczana 60 g + 1,5 łyżki
  • jajka 6 sztuk
  • cukier biały 200 g + 2 łyżki
  • śmietana 30 % - 4 opakowania
  • borówki amerykańskie
  • czerwona porzeczka 500 g
  • żelatyna 1.5 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder - 2 łyżki
  • biała czekolada - pół tabliczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort porzeczkowo-borówkowy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka oddzielam od żółtek. Ubijam na sztywna pianę. Dodaję po łyżeczce cukier i ubijam około 15 minut aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Potem stopniowo dodaję po jednym żółtku i miksuję krótko. Na koniec dodaje przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i mieszam szpatułką. Wykładam do tortownicy 24 cm i piekę w temp. 160 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka.

  2. Ubijanie bitej śmietany.
    Schłodzona śmietankę ubijam do sztywności i wkładam na kilka minut do lodówki. Do jednej części dodaje później borówki. Zostawiam trochę śmietany do dekoracji.

  3. Frużelina porzeczkowa.
    Przygotowuje ja wcześniej lub chłodzę w zimnej wodzie.
    Do rondelka wrzucam czerwone porzeczki i zasypuje cukrem. Podgrzewam. Czekam aż cukier się rozpuści a porzeczki wypuszcza sok. W osobnych miseczkach zalewam 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżką wody. A żelatynę też zalewam woda do napęcznienia. Kiedy porzeczki puszcza sok dolewam trochę soku do mąki ziemniaczanej i mieszam. Przelewam to do rondelka i mieszam. Następnie dodaję żelatynę i czekam aż się rozpuści. Zdejmuje z grzania. Studzę frużelinę.

  4. Dekorowanie tortu
    Biszkopt przecinam na trzy kawałki. Każdą warstwę nasączam sokiem z cytryny [zmieszany z wodą, ewentualnie trochę wódki]. Układam warstwy według uznania. U mnie frużelina + bita smietana, bita śmietana z borówkami. N górę tortu nakładam trochę bitej śmietany i ewentualnie polewam rozpuszczoną w kapieli wodnej biała czekoladą ze smietanką (wtedy polewa jest bardziej płynna i można uzyskać efekt lejącej się czekolady). Dekoruję według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń