Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
letni torcik
Biszkopt :
Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Masa śmietanowa: śmietane ubić cukrem pudrem. dodać mascaropne. wymieszać.
Masa z rabarbaru:
Rabarbar pokroic na małe kawałki, przelożyc do garnka, dodać cukier odrobine wody. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar sie rozpadnie, dodać agar , zagotować i wystudzić.
Biszkopt, masa z rabarbaru, masa ze smietany. biszkopt smietana, truskawki przekrojone na poł, biszkopt smietana , udekorowac truskawkami
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 6662
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1683
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17466
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 421
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7680
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1683
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17466
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 421
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7680
Składniki
Biszkopt : Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny. Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Masa śmietanowa: śmietane ubić cukrem pudrem. dodać mascaropne. wymieszać. Masa z rabarbaru: Rabarbar pokroic na małe kawałki, przelożyc do garnka, dodać cukier odrobine wody. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar sie rozpadnie, dodać agar , zagotować i wystudzić. Biszkopt, masa z rabarbaru, masa ze smietany. biszkopt smietana, truskawki przekrojone na poł, biszkopt smietana , udekorowac truskawkami
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 279
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 227