Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z cukinii.

Pesto z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 2237

Dodano:

Odsłon: 911

Dzisiaj pokażę Wam jeszcze jeden sposób na wykorzystanie cukinii. To pyszne i łatwe do zrobienia pesto z cukinii będzie świetnym dodatkiem do makaronów jako smarowidło do tostów lub marynata do mięs. Bardzo Wam je polecam.

Składniki

  • 1 duża cukinia 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • duża garść bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g parmezanu
  • 3/4 – 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pesto z cukinii.

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, odciąć z niej końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Utarta cukinie zasypać sola i odstawić na bok aby wypuściła sok. Po kilku minutach cukinie odcisnąć na sicie i przełożyć do blendera.

  2. Do blendera dodać również resztę składników i połowę oliwy z oliwek. Całość zmiksować na gładkie pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodać resztę oliwy i ponownie wymieszać w blenderze.

    Gotowe pesto przelozyc do słoiczka i przechowywać w lodowce do tygodnia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń