Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dyniowo-kokosowa zupa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 194
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 159
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 97
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 194
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 159
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 97
Składniki
Dynię opłucz pod bieżącą wodą. Odmianę hokkaido pokrój w kostkę, pozostałe gatunki w szerokie plastry. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w temp. 200 st. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
Obraną szalotkę oraz ząbek czosnku posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij szalotkę z czosnkiem. Wrzuć pokrojoną dynię, zalej całość bulionem warzywnym.
Dodaj pastę curry. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe. Gotuj razem jeszcze 2-3 minut.
Kilka kawałków dyni wyjmij, resztę zmiksuj w zupie na gładki krem. włóż odłożoną dynię. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Rozlej do talerzy lub miseczek.
Umyj, osusz i posiekaj kilka łodyg szczypioru. Ozdób każdą porcję zupy.
czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety