Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół wawelski to danie popularne w niektórych regionach południowej Polski. Na etapie przygotowania nie różni się od klasycznych wariantów tej zupy. Najczęściej jednak podaje się ją z makaronem, a w tym przypadku – z pieczonymi ziemniakami. Niektórzy uważają to zestawienie za kontrowersyjne, inni – nie wyobrażają sobie rosołu bez ziemniaków. Sprawdź, co ty o tym sądzisz!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Składniki
Wyszoruj dokładnie ziemniaki w mundurkach. Opłucz wodą, osusz, ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę (do miękkości ziemniaków).
Obierz warzywa korzeniowe (marchewki, pietruszkę, seler) i pokrój na dość duże kawałki. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i opiecz nad palnikiem. Zachowaj łupiny – włóż je do garnka na czas gotowania do rosołu, by uzyskał piękny, złocisty kolor.
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj na palniku o średniej mocy. Zbierz z powierzchni wody „szumowiny” i dodaj do wywaru przygotowane wcześniej warzywa. Do garnka wrzuć także listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Lekko osól wodę. Zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj wywar bez przykrycia przez około godzinę – do całkowitej miękkości mięsa i warzyw.
Przecedź wywar. Włóż do niego z powrotem marchewki, a jeśli chcesz – także kawałki mięsa. Dodaj do garnka połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Gotuj rosół jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz, dopraw dodatkowo solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj zupę oprószoną świeżą natką pietruszki i obranymi ze skórek, pokrojonymi na kawałki ziemniakami.