Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szampańska zupa"
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj do niej opłukane, osuszone i posiekane listki melisy (kilka odłóż do dekoracji). W garnku zagotuj wodę, dwoma łyżeczkami formuj kluseczki z piany. Wrzucaj je na wrzątek, a po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.
Do osobnego garnka wlej 300 ml wody oraz 600 ml wina musującego. Dodaj całe goździki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie żółtka utrzyj z pozostałym winem musującym na gładką masę. Mieszając, wlej do zupy. Ogrzewaj, dalej mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotuj!). Dopraw ją do smaku cukrem.
Opłucz, osusz i odszypułkuj garść truskawek. Pokrój je w plasterki, rozłóż na talerzach. Zalej zupą. Podawaj z kluseczkami. Dekoruj odłożoną melisą.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety
Potrzeba tylko 3 składników i ok. 5 minut by przygotować to pyszne danie obia...
Odsłon: 28317
Zupa pieczarkowa z klopsami i makaronem łazanki. Polecam.
Odsłon: 1416
Sałatka z egzotycznych owoców z dodatkiem szampana (lub wermutu) - czyli wers...
Odsłon: 1697
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3364
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 112
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3614
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3364
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 112
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3614
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj do niej opłukane, osuszone i posiekane listki melisy (kilka odłóż do dekoracji). W garnku zagotuj wodę, dwoma łyżeczkami formuj kluseczki z piany. Wrzucaj je na wrzątek, a po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.
Do osobnego garnka wlej 300 ml wody oraz 600 ml wina musującego. Dodaj całe goździki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie żółtka utrzyj z pozostałym winem musującym na gładką masę. Mieszając, wlej do zupy. Ogrzewaj, dalej mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotuj!). Dopraw ją do smaku cukrem.
Opłucz, osusz i odszypułkuj garść truskawek. Pokrój je w plasterki, rozłóż na talerzach. Zalej zupą. Podawaj z kluseczkami. Dekoruj odłożoną melisą.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 230
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 204