Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szampańska zupa"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2355
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3520
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4300
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74359
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2355
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3520
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4300
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74359
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj do niej opłukane, osuszone i posiekane listki melisy (kilka odłóż do dekoracji). W garnku zagotuj wodę, dwoma łyżeczkami formuj kluseczki z piany. Wrzucaj je na wrzątek, a po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.
Do osobnego garnka wlej 300 ml wody oraz 600 ml wina musującego. Dodaj całe goździki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie żółtka utrzyj z pozostałym winem musującym na gładką masę. Mieszając, wlej do zupy. Ogrzewaj, dalej mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotuj!). Dopraw ją do smaku cukrem.
Opłucz, osusz i odszypułkuj garść truskawek. Pokrój je w plasterki, rozłóż na talerzach. Zalej zupą. Podawaj z kluseczkami. Dekoruj odłożoną melisą.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety