Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem dyni"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 209
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 209
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę a marchewki w talarki. Cebulę drobno posiekaj. 70 dag dyni pokrój w kostkę, z pozostałej specjalną łyżeczką wydrąż kulki.
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Wrzuć kulki dyniowe i gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij je z bulionu i odłóż. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp curry, smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do garnka. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, smaż ok. 5 min, często mieszając. Warzywa przełóż do garnka, całość gotuj tak długo, aż będą miękkie.
Warzywa odcedź na sicie i zmiksuj je blenderem na gładki mus. Dodaj do nich sok pomarańczowy oraz śmietankę i dolewaj bulion, aż zupa zyska pożądaną konsystencję. Dopraw przyprawami, solą oraz pieprzem. Włóż ugotowane kulki dyniowe i podgrzej.
60 minut. Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie