Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 867
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 386
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 156
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2353
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 867
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 386
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 156
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2353
Składniki
Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować. MARYNATA SKŁAD: – 4 łyżki oleju – 1 łyżka soli – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab. Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo. Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem. Kroimy na 4 równe części.
Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków