Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 65
Dodano: 21.03.2020
Odsłon: 14581
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.
MARYNATA SKŁAD:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka kolendry
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki imbiru
Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przygotowanie sosu.
Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.
Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.
Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
Kroimy na 4 równe części.
Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)