Do góry

Desery Przepis na:

Bułka drożdżowa

Bułka drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 1353

Bardzo dobre ciasto drożdżowe, można z niego upiec inne przysmaki np. rogaliki, pączki

Składniki

  • mąka tortowa, 70 dkg+ 5 łyżek
  • całe jaja, 3 szt
  • żółtka, 2 szt
  • drożdże, 8 dkg
  • mleko, 1 szkl
  • cukier, 15 dkg
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • olej, pół szkl
  • aromat pomarańczowy, 1 cały
  • sól, pół łyżeczki
  • Kruszonka jak w przepisie niżej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułka drożdżowa

Przygotowanie

  1. Cukier i drożdże rozpuścić w mleku z 5 łyżkami mąki i przykryć. Jak podrosną dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Jak już urośnie wyłożyć na blachę na 15 min. Posypać kruszonką i piec ok 30-40 min w 180 stopniach

  2. Kruszonka: 1/4 kostki masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki tortowej, cukier waniliowy. Składniki posiekać i dać do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń