Do góry

Desery Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 11305

Chałka przepyszna polecam:)

Składniki

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
  • 5 średnich lub dużych żółtek
  • 2 łyżki oleju
  • 3-5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami. Dodać żółtka, olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać widelcem roztrzepując żółtka. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Mieszać składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty, następnie odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Wyrabiać łyżką jeszcze 4 minuty. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 bochenki, każdy podzielić na 3 części, uformować wałeczki, zlepić i zapleść, odstawić do wyrośnięcia, przełożyć na blachę.

  2. Posmarować jajkiem. piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Pyszne polecam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń