Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa kremówka

Cytrynowa kremówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Cytrynowa kremówka"

Składniki

  • Przepis przysłała Lucyna Grendysa z Łękawicy. Biszkopt: po 2/3 szklanki mąki tortowej i cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki octu
  • szczypta soli. Masa: 1 litr kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 3 galaretki cytrynowe
  • sok z pół cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowa kremówka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka zmiksuj z solą. Dodaj cukry, miksując. Żółtka, proszek i ocet wymieszaj. Dodaj do piany, zmiksuj. Wsyp mąkę, połącz. Piecz 20-25 min w 180°C. Ostudź, skrop sokiem z cytryny.

  2. Masa: żelatynę namocz, rozpuść. Galaretki rozrób w wodzie zmniejszonej o szklankę.

  3. Kremó wkę zmiksuj, dodając cukier puder, żelatynę i sok z cytryny. Połową masy posmaruj biszkopt. Wylej 2/3 tężejącej galaretki. Rozsmaruj pozostałą masę śmietanową, wylej resztę galaretki.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń