Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Duet budyniowy"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32667
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 236
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32667
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 236
Składniki
Przygotuj budyń śmietankowy. Do garnka wlej 350 ml mleka, dodaj miód oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, przelej masę żółtkową. Mieszając gotuj na małym ogniu przez 3-4 min, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Gdy wystygnie, przełóż do miseczek i wstaw do lodówki.
Przygotuj budyń karmelowy. 1 i 1 szklanki mleka wlej do rondla, dodaj 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, wlej mleko z mąką. Cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Na patelnię wsyp pozostały cukier, podgrzewaj, aż się roztopi i uzyska ciemnozłoty kolor.
Następnie dodaj wodę i podgrzewaj potrząsając patelnią, aż powstanie karmel. Do ciepłej masy budyniowej dodaj ciepły karmel i dokładnie wymieszaj. Wystudzony budyń przełóż do miseczek z budyniem śmietankowym. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie