Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Duet budyniowy"
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 74
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1138
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 446
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15434
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 74
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1138
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 446
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15434
Składniki
Przygotuj budyń śmietankowy. Do garnka wlej 350 ml mleka, dodaj miód oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, przelej masę żółtkową. Mieszając gotuj na małym ogniu przez 3-4 min, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Gdy wystygnie, przełóż do miseczek i wstaw do lodówki.
Przygotuj budyń karmelowy. 1 i 1 szklanki mleka wlej do rondla, dodaj 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, wlej mleko z mąką. Cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Na patelnię wsyp pozostały cukier, podgrzewaj, aż się roztopi i uzyska ciemnozłoty kolor.
Następnie dodaj wodę i podgrzewaj potrząsając patelnią, aż powstanie karmel. Do ciepłej masy budyniowej dodaj ciepły karmel i dokładnie wymieszaj. Wystudzony budyń przełóż do miseczek z budyniem śmietankowym. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie