Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka z owoców leśnych"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5383
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1778
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5383
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1778
Składniki
Jagody i maliny umyj w miseczce, zmieniając wodę przynajmniej dwa razy, i delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Owoce przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem na gładki mus (możesz przetrzeć mus przez sitko, aby pozbyć się pestek). Dodaj cukier do smaku, tak by mus nie był zbyt słodki ani kwaśny.
Do rondelka wsyp żelatynę i zalej zimną wodą (8 łyżek). Odstaw na około 10 minut. Mus owocowy przelej do rondelka, dodaj łyżkę wody. Podgrzej na małym ogniu. Gdy będzie ciepły, dodaj żelatynę i mieszaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Galaretkę przelej do foremek, odstaw do lodówki na kilka godzin.
Rada: W wersji dla dorosłych możesz przygotować galaretkę na bazie czerwonego wina. Do rondelka wlej 300 ml czerwonego wina. Dodaj 6 łyżek wody, 5 dag brązowego cukru trzcinowego, podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia. 2 dag żelatyny rozpuść w kilku łyżkach gorącego wina.
Wlej do rondelka z winem, mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Galaretkę przelej do foremek. Dodaj owoce np. maliny, porzeczki, jagody, winogrona, wydrylowane wiśnie lub czereśnie. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 100 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie