Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka z owoców leśnych"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Jagody i maliny umyj w miseczce, zmieniając wodę przynajmniej dwa razy, i delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Owoce przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem na gładki mus (możesz przetrzeć mus przez sitko, aby pozbyć się pestek). Dodaj cukier do smaku, tak by mus nie był zbyt słodki ani kwaśny.
Do rondelka wsyp żelatynę i zalej zimną wodą (8 łyżek). Odstaw na około 10 minut. Mus owocowy przelej do rondelka, dodaj łyżkę wody. Podgrzej na małym ogniu. Gdy będzie ciepły, dodaj żelatynę i mieszaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Galaretkę przelej do foremek, odstaw do lodówki na kilka godzin.
Rada: W wersji dla dorosłych możesz przygotować galaretkę na bazie czerwonego wina. Do rondelka wlej 300 ml czerwonego wina. Dodaj 6 łyżek wody, 5 dag brązowego cukru trzcinowego, podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia. 2 dag żelatyny rozpuść w kilku łyżkach gorącego wina.
Wlej do rondelka z winem, mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Galaretkę przelej do foremek. Dodaj owoce np. maliny, porzeczki, jagody, winogrona, wydrylowane wiśnie lub czereśnie. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 100 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie