Do góry

Desery Przepis na:

Pocałunek Murzyna - ciasto

Przepis dnia 2019-10-27
Pocałunek Murzyna - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 3172

Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły...same ;) Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie ;) Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko rozm. L
  • 1 płaska łyżka sody
  • 1 łyżka octu
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki maku suchego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. rodzynków
  • Masa:
  • 1 masło 200 g
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 1/2 l mleka
  • Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 tabliczka czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki.
    Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

    Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach.

  2. Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.

    Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem.
    Przełożyłam placki.

  3. Polałam polewą.

    W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Polałam ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń