Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1371
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 636
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1371
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 636
Składniki
Z drożdży, 4łyzek cukru, 4 łyżek mąki, szczypty soli i mleka przygotowujemy rozczyn. JAK PRZYGOTOWAC ROZCZYN: Podgrzewamy mleko tak aby nie bylo za gorace ( tak żeby można było włożyć palec),dodajemy do mleka pokruszkone drożdże, cukier, mąke i szczypte soli. Zostawiamy do wyrośniecia na ok 20 minut.
Z 1 kg mąki i 2 margaryn zagniesc ciasto, nastepnie dodac 2 jajka i rozczyn. Ugniatac tak dlugo az bedzie sie odklejalo od reki i zostawic do wyrosniecia.
Po ok 1h odrywamy po kawałku ciasta i rozwalkowujem na okragle placki o grubosci ok 0,5 cm. Tniemy na trójkąty i nakładamy dżem na podstawe trójkata, aby wyszedł nam ładny rogalik zawijamy go od podstawy do wieszchołka.Do tej porcji ciasta potrzebne jest ok dwa słoiczki dżemu. Pieczemy na blasze wyłozonej papierem ok 7-8min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.