Desery Przepis na:
Rogaliki waniliowe

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 337
Dodano: 25.06.2010
Odsłon: 5002
Składniki
- przesianej mąki, 250g
- mielonych migdałów bez skórki, 100g
- masło, 210g
- przesianego cukru pudru, 70g
- cukier waniliowy
- Do posypania:, 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem). Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią. Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 25 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Piękne zdjęcia, ale pisz składniki każdy w osobnym okienku, zgodnie z podanym wzorem. Bez tego Twoje przepisy są nieczytelne :(0 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 25 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo ciekawie i wygląda apetycznie, ale jak wygnieść ciasto z samej mąki i migdałów?Proszę także o dopisanie składników.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Manuela73 25 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
A co jeszcze wchodzi w skład dania??? Dopisz proszę, bo brzmi ciekawie i wygląda smakowicie:) Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz