Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z wiśniami

Rogaliki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 2838

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.

  2. Mąką dokładnie posiekać z masłem. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

  3. Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.

  4. Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.

  5. Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

  6. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń