Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z wiśniami

Rogaliki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 3679

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz.

Składniki

  • Masło 250g
  • Mąka pszenna 250g
  • Mąka krupczatka 250g
  • Drożdże 50g
  • Śmietana 1 szklanka
  • Jajko 2 szt
  • Wiśnie
  • Sól
  • Cukier wanilinowy
  • Cukier 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z wiśniami

Przygotowanie

  1. Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.

  2. Mąką dokładnie posiekać z masłem. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

  3. Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.

  4. Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.

  5. Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

  6. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń