Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe. Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z 1,5 kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 993
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2172
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4183
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 993
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2172
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4183
Składniki
Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.
W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.
Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.
Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy. Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.
Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.
Chlebki studzimy na kratce.