Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Cebulę i czosnek drobno siekamy. pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulkę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy pomidora oraz przecier. Dusimy razem przez kilka minut. W tym czasie odcinamy z góy każdej bułeczki cienki plasterek, a z pozostałej części wydrążamy miąższ. Bułki opiekamy kilka minut w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po łyżce sosu pomidorowego i nakładamy do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy połową sera. Bułki zamykamy "czapeczkami" , które również smarujemy odrobiną masłą oraz posypujemy resztą sera. Wkładamy bułeczki do piekarnika. możemy je opiekać w temperaturze 180 stopni C przez 5 minut lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić w piekarniku nieco dłużej (15-20 minut). Przed podaniem posypujemy bułeczki posiekanymi ziołami.