Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki z serem i jagodami"
Składniki
Do pokruszonych drożdży dodaj 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier oraz mleko, jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (60-90 min).
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści. Umyj w miseczce zmieniając wodę przynajmniej dwa razy i delikatnie osusz. Do miski włóż twaróg, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier, miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i spłaszczaj je dłonią lub wałkiem. Na środku każdego kawałka rozłóż nadzienie serowe i jagody. Ciasto delikatnie sklej i nadaj mu odpowiedni kształt (kwadrat lub owal). Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Pieczywo
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pieczywo
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
Pieczywo
Chleb czosnkowy (chleb z czosnkiem)
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszny, ale jednocześnie bezglutenowy chleb? Przepis Ewy Wacho...
Odsłon: 47
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie...
Odsłon: 311