Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałka zadowoli smakoszy tych wypieków. Z tego przepisu piekłam ją już wiele razy . Z dodatkiem dżemu bądź konfitury i z kubkiem mleka bądź kawy to nie lada przysmak. Sama również smakuje wyśmienicie, osobiście przyznaję się do zjedzenia 1/3 chałki jeszcze na ciepło… Czego wymaga chałka podczas robienia? Cierpliwości. Trzeba jej dać wyrosnąć. Wynagrodzi za to nas swoim wyglądem, smakiem i pięknym zapachem.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 202
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 71
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 202
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 71
Składniki
Mąkę przesiałam. Z odważonej już mąki zabrałam 2 łyżki i wsypałam do kubeczka. Do tego samego kubeczka dodałam pokruszone drożdże, część cukru z odważonego i zalałam 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł, dodałam go do miski z mąką, wlałam pozostałą część mleka, dodałam masło. Masło było w temperaturze pokojowej. Dosypałam sól i cukier. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, pozostawiłam w misce i przykryłam ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrosło podzieliłam je na trzy równe części. Z każdej części zrobiłam wałek ok. 3-4 cm średnicy. Zaplotłam wałki w warkocz i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam kruszonką zrobioną z mąki, cukru i masła. Piekłam 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.