Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w cieście chlebowym"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 78
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3323
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1162
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 78
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3323
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1162
Składniki
Czas przygotowania: 35 minut (bez marynowania). 1 porcja: 630 kcal. Cena porcji: 2,85 zł
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj i pokrój na cząstki. Zioła opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki. Kurczaka umyj w środku i na zewnątrz. Tuszkę natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Posyp solą oraz pieprzem. Do środka włóż zioła oraz cytrynę. Otwór zepnij. Nóżki zwiąż i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną mąki. Domieszaj tyle ciepłej wody, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Resztę mąki przesiej. Dodaj ok. 1/4 łyżeczki soli oraz granulowany czosnek, gałkę i zioła do smaku. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Dolej oliwę. Zagnieć ciasto. Podczas zagniatania, dolewaj ciepłą wodę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zamarynowanego kurczaka ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz około 50 minut w 200 st. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na mniejszy i większy placek. Mały placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na tym połóż kurczaka.
Przykryj większym plackiem i mocno zlep brzegi. Dodatkowo możesz ciasto posmarować żółtkiem i posypać np. solą. Piecz jeszcze ok. 30 minut.Źródło: Tina