Przekąski Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto(w razie potrzeby dosypać troszkę mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości). Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem. Piec 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

gkasiag 13 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
zrobiłam dziś porcję razy dwa. niestety, pomnożyłam też ilość soli... i to był błąd - są słone jak Wieliczka!!! chyba gołębie się tego nie chwycą :-(musiałam podsypać dużo mąki, bo podniosłam ciasto razem ze stołem, potem jest troszkę suche, ale wyglądają tak jak na zdjęciu. tylko szkoda, że takie słone...
0 Kto głosował? | Odpowiedz

skubaniecc 10 lipca 2008Zgłoś do usunięcia
Mniammm :) Zrobiłam dziś porcje razy 3 ;) i wsadziłam w bułeczki suszone śliwki... pycha! POLECAM !!!0 Kto głosował? | Odpowiedz