Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenne z maślaną nutą

Bułeczki pszenne z maślaną nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 561

Dodano:

Odsłon: 12954

Bułeczki idealne na śniadanie na dzień mamy :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 300 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki pszenne z maślaną nutą

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia - nie może być gorące bo zaparzymy drożdże

    W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję

    Do miski przesiewamy mąkę robimy dołek, dodajemy rozdrobione drożdże. Przysypujemy drożdże mąką. Wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę soli następnie mleko i masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniatamy je tak długo dopóki nie będzie samodzielnie odklejało się od ręki (5 min. -10 min.). Jeśli ciasto okaże się za rzadkie to delikatnie podsypujemy je mąką (robiłam te bułki 2 razy i dwa razy musiałam podsypać mąkę-tak z 2 garści).
    Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min - 60 min.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 8 równych części (tak po 120 g.), formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygrywamy ściereczką aby nie wysychały. Odkładamy bułki w ciepłe miejsce na 15 min. - 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Nadchodzi moment pieczenia :) Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200'C od 20 do 30 min. (moje w piekarniku spędziły 25 min. ale jak wiadomo piekarnik piernikowi nie równy) :)
    Kiedy bułki się upieką to przekładamy je na kratkę. Później zajadamy :) Smacznego :)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 09 kwietnia 2016 Często piekę takie bułeczki, czasem posypuję sezamem, ale i bez niego są pyszne.
Warto jeść prawdziwe bułeczki, a nie jakieś sztucznie napompowane.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń