Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenno- żytnie z pestkami dyni

Bułeczki pszenno- żytnie z pestkami dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 3499

Miękkie, zwarte, lekko słodkawe bułeczki, które smakują świetnie zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.

Składniki

  • Składniki na ok 10-12 szt.
  • 22 dag mąki pszennej
  • 22 dag mąki żytniej (ja użyłam typu 2000)
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • garść posiekanych pestek dyni oraz kilka całych do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki mieszamy w misce z solą. Robimy dołek, wykruszamy drożdże, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki miodu i 3/4 szklanki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy widelcem masę, żeby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały miód, pestki dyni i kolejne 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk (jeżeli ciasto jest za lekkie, dosypujemy więcej obu rodzajów mąki, w proporcji pół na pół - ciasto ma być zwarte, gładkie i lekko tylko lepkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby uszło z niego powietrze, a następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy bułeczki. Każdą nacinamy na krzyż nożem i układamy na oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka dolna i górna). Na niższy pułap w piekarniku wkładamy mniejszą blaszkę napełnioną zimną wodą. Pieczemy około 1/2 godziny, aż nabiorą delikatnie złotawej barwy, a postukane od spodu będą dawać głuchy odgłos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń