Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, zwarte, lekko słodkawe bułeczki, które smakują świetnie zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Mąki mieszamy w misce z solą. Robimy dołek, wykruszamy drożdże, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki miodu i 3/4 szklanki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy widelcem masę, żeby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały miód, pestki dyni i kolejne 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk (jeżeli ciasto jest za lekkie, dosypujemy więcej obu rodzajów mąki, w proporcji pół na pół - ciasto ma być zwarte, gładkie i lekko tylko lepkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby uszło z niego powietrze, a następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy bułeczki. Każdą nacinamy na krzyż nożem i układamy na oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka dolna i górna). Na niższy pułap w piekarniku wkładamy mniejszą blaszkę napełnioną zimną wodą. Pieczemy około 1/2 godziny, aż nabiorą delikatnie złotawej barwy, a postukane od spodu będą dawać głuchy odgłos.
Pyszne bułki do zadań specjalnych, idealne do burgerów,kanapek,lub jako dodat...
Odsłon: 909
pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci
Odsłon: 15372
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 22
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 31
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 298
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 22
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 31
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 298
Składniki
Mąki mieszamy w misce z solą. Robimy dołek, wykruszamy drożdże, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki miodu i 3/4 szklanki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy widelcem masę, żeby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały miód, pestki dyni i kolejne 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk (jeżeli ciasto jest za lekkie, dosypujemy więcej obu rodzajów mąki, w proporcji pół na pół - ciasto ma być zwarte, gładkie i lekko tylko lepkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby uszło z niego powietrze, a następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy bułeczki. Każdą nacinamy na krzyż nożem i układamy na oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka dolna i górna). Na niższy pułap w piekarniku wkładamy mniejszą blaszkę napełnioną zimną wodą. Pieczemy około 1/2 godziny, aż nabiorą delikatnie złotawej barwy, a postukane od spodu będą dawać głuchy odgłos.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto placki - zamiennik pieczywa
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Keto placki - zamiennik pieczywa
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 180
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 76