Do góry

Zupy Przepis na:

Bigos z cukini

Bigos z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 259

Dodano:

Odsłon: 1301

bardzo smaczny bigosik

Składniki

  • 3,5 kg cukinii - waga po wydrążeniu · 300 g marchewki · 400 g kiełbasy ·
  • 2 łyżki oleju · 1/2 kg pomidorów · szczypta soli · szczypta pieprzu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieram i drobno siekam, po czym szklę na rozgrzanym oleju na patelni. Wydrążoną z nasion i watowatego miąższu cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach. Starte warzywo przekładam na durszlak i oprószam solą, odstawiam na 20 - 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam z cukinii sok. Marchewkę myję, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki, po czym dodaję do zeszklonej cebuli i podsmażam. Kiedy marchew będzie miękka dodaję do niej odciśniętą cukinię i duszę pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodaję podsmażoną kiełbasę oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, smażę aż się rozpadną. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń